FARVER- en lille intro

Posted By: Pia Bojer In: FARVER Kommentar: 0 favorite Hit: 511

BLOG%202%20FARVER.jpg

Alle farver har et positivt budskab!
-Det er bare ikke alle budskaber, vi er enige i, eller er klar til at tage til os...


Farver er for mig ikke kun et værktøj til at gøre mig selv glad, men også til at blive klogere på mig selv - jeg håber på at inspirere jer til det samme.


At bruge strik som vej til at turde de farver, der kalder på én, er en blid tilgang at tage en farve til sig. Man har mange timer sammen med garnet på pindene, så man rigtig kan nå at strikke sig varm på farven, før man skal tage den på kroppen. Det kan være svært at have den helt samme modighed med et stykke tøj i en butik, hvor man på ret kort tid skal finde ud af om det er noget, man vil kaste sig ud i.


For at kunne bruge farverne som værktøj skal vi have en større forståelse for, hvad de betyder for os. Jeg vil i kommende blogposts dykke ned i farverne i min palette én efter én, men inden da, synes jeg, det er vigtigt at sætte ord på, hvad jeg tager udgangspunkt i, når jeg skriver. 


Viden om farver
Der er mange tilgange til farvetolkning. Der er lavet  videnskabelige forsøg med målbare påvirkningerne af mennesker og dyr ved forskellige farver af lys. Der er også psykologiske erfaringer med brugen af farver, både som et redskab til at hjælpe patologiske tilstande, men også som virkemidler i markedsføring og branding. Kulturelle og historiske påvirkninger spiller også ind i vores farveforståelse.

Farven gul er her et godt eksempel, da det både er blevet brugt som tidlige tiders symbol på Gud og spirituel oplysning og samtidig blevet anvendt til en negativ stempling af jøder under 2. verdenskrig. Gul er farven på solen, der giver liv, mens det også er farven på træernes blade, inden de visner og dør. Vores individuelle referencerammer og primære associationer vil derfor spille ind på vores forståelse af farver.

Min tilgang til betydningen af farverne er en sammenfatning af det hele. Jeg forsøger at formidle, hvad jeg tror er en universel og intuitiv opfattelse af farverne, uden for meget skelen til negative kulturelle påvirkninger. Lidt som små børns umiddelbare reaktioner på farver, før de har fået indsigt i, hvad vi kulturelt mener om de farver. Jeg vurderer først en farves positive betydning, og ser dernæst på den negative slagside. Det giver en indsigt i, hvad vi ser i en farve, når vi elsker den, og hvad farven måske aktiverer, når vi frastødes af en den.

Rigtige og forkerte farver?
Alle farver har en vigtig betydning, og alle farver, nuancer og valører bringer en kvalitet til en farve. Der ligger mindst lige så meget skønhed og fortælling i kanels svage strejf af rød, som i valmuens lysende røde pang.

Selv om jeg har et sammensat repertoire af både sprælske og naturlige farver, så er KAOS YARN mest kendt for at være sprælsk. Derfor er det vigtigt for mig at understrege, at mit budskab på ingen måde handler om være farvesmagsdommer eller at formidle et facit.

Naturlige farvetoner er min optik ikke kedelige, min egen “go-to” farve er grå, den gør mig tryg. Jeg tror, vi alle har behov for at føle os trygge i det tøj, vi tager på.

De kraftige farver er dog et rigtig godt værktøj, når vi skal udforske farve, da de er ekstremer, og derfor hurtigere til at for os til at indse, hvad vi egentlig synes om dem. De stærke farver kan også dog nemt blive overstimulerende, og de naturlige farver som grå, hvid, okker, brun og beige kan “holde dem lidt i skak”, så der opstår en balance. Pasteller er lidt lettere tilgængelige, da de ikke er overstimulerende i samme grad, som de kraftige farver, og fungerer dermed som en “safe zone” på vej på farveopdagelse.

Vi skal bruge alle udgaver af farver for at skabe et harmonisk farvebillede. Det eneste facit er det, der synes rigtigt for dig.

Tak fordi I hopper med på rejsen, jeg håber det sætter refleksioner i gang, om der måske kunne lægge noget dybere til grund for jeres valg af farver, som kan gøre jer klogere på jer selv.

Hvis du gerne vil holde dig opdateret om disse opslag, så tilmeld dig evt. mit nyhedsbrev, hvor jeg sender samme indhold ud. Nyhedsbrevet kommer ikke ofte, holder fokus på farver og designs og er ikke hyppige mails med salgindhold - blot en service, så du kan få dit indhold, som du foretrækker. Du kan afmelde dig når som helst.

De bedste hilsner,
Pia

Relaterede Tags

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

søndag mandag tirsdag onsdag torsdag fredag lørdag Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September October November December